♥♥::us::♥♥

Daisypath Friendship tickers

Tuesday, December 31, 2013

Penutup Tirai 2013


Hari ni merupakan penutup tahun 2013..



comel sangat image dekat google nih..hahaha..no 4 tu macam tak sabar-sabar nak masuk join   2 0 1..macam tak sabar nak tendang no 3 tu..hahaha...kiut kan?


Alhamdulillah, syukur pada Nya kerana masih lagi diberikan kesempatan untuk merasai tahun 2014..harap-harap semoga tahun depan lagi banyak perkara yang baik-baik berlaku..salah satunya ai akan menjadi mummy :))  double gembira okeh sb nak sambut orang baru dalam keluarga kami..

Honestly ai sangat sayang 2013 sebab tahun ni memang segala perkara baik berlaku pada ai..start dari awal tahun sampai la hari nih..Alhamdulillah..mungkin tahun ni tahun bertuah ai kot..haha..harap tahun depan pun macam tu jugak..

Mungkin jugak rezeki yang datang tak putus putus ni adalah rezeki baby..antaranya bila dapat tukar pejabat tu ai rasa suasana baru..walaupun sebelum ni tak terpikir pun nak bertukar tempat kan..tapi seronok la sebab dapat kawan baru..cume kerja memang sangat banyak..sampai tak menang tangan nak buat..give up pun ade..hihi..tp ok la kot..lama-lama biasa la.. :P

second bila rezeki dapat anak..yang ni memang ai bersyukur sangat-sangat..sampai tak tau nak kata ape kan..sebab tak sangka DIA nak bagi rezeki..ai memang da plan kalau ai still tak preggy lagi..ai nak tunggu my sayang pindah dulu duduk dengan ai..dan kalau still tak jugak..kami ingat nak pegi jumpa doc pakar..takut ada masalah apa-apa..lagipun bosan jugak bile orang asyik bertanya..tapi ai rasa kira ai bertuah jugak la sebab ai tak terlampau stress sangat bile orang tanya..kadang-kadang ai buat bodo je..ai cume cakap belum ade rezeki nak buat macam mane..Along ai pun backup baik punya..dia siap cakap dkt makcik2 tu semua yg biar la dulu sb ai duduk asing dgn my sayang..nanti kalau preggy susah la ai sorang-sorang..nak apa-apa nanti susah..haaaahh terus terdiam semua makcik-makcik kat situ..hahahaha..mungkin along ai kesian dgn adik die nih..lap u along :)

masa raya haritu..ai da terpikir jugak kalau ade orang tanya..tapi takde pulak yg tanya mungkin sebab ai dengan kakak sedara my sayang pun tak preggy lagi..die kawen dulu dari ai..so selamat la disitu..takde orang nak tanya..yela sensitif kot soalan tu..cume MIL la yang tanya..die cuma cakap tak teringin ke nak ada baby..die ingat ai dengan my sayang rancang..hehe..memang kitorang plan untuk setahun kosong..tp kalau dalam masa tu ade baby memang tak tolak pun..cume selalu berfikir ready atau tak..tapi sebenarnya bila da ada automatik akan ready..dan Allah tak akan bagi kalau kita belum lagi bersedia..dan ai dengan my sayang pun takde plan sampai makan ubat ke ape..semulajadi je..

lepas tu rezeki datang lagi..dan lagi..dan lagi..Ya Allah rasa macam tak putus-putus rezeki kami dapat..Alhamdulillah sangat..my sayang selalu cakap ni rezeki baby..kire nak sambut baby ni dari segi duit semua da ready la..da terpikir-pikir nak buat akikah die semua..hehehe..semangat betul..

eh esok cuti kan...yeayyy best betul..tapi my sayang tak cuti..sebab die keje johor kan..ai memang berharap die dapat tukar sebelum ai bersalin..harap ada berita baik..sebab macam da ada ura-ura da..harap harap dapat la tukar..Amin..doakan ye..

banyak lagi bende baik dan gembira yang berlaku tahun ni..macam macam..tapi ai da tak ingat sangat..sebab banyak sangat..owh my sayang belikan ai gelang dan cincin..hahaha..ai suke sangat cincin nih..memang memenuhi citarasa ai..nanti ai letak pic eh..haritu saje je menggedik dgn my sayang..ai tanya tak nak hadiahkan ai ape-ape lagi ke bersalin nanti...hahahahaha...mane la tau nak bagi ai ape-ape lagi ke kan..tapi ai tak berharap pun sebab ntah la..macam takde bende yang ai nak..cehhhhh...yela tu..mungkin takde ape yang kepala otak ai ni terpikir kot..nanti-nanti kalau ade ai mintak la..hahaha....

Lastly nak ucap " Selamat Tahun Baru Uolss" 
ok bai..


**harga emas sekarang bukan turun ke?? rasanya ni masa terbaik la kot nak kumpul barang-barang kemas since harga takde la mahal mane kan?


tata ^ - ^





SYUKUR ALHAMDULILLAH..



Salam dan Selamat Pagi ^ - ^

Tetiba rasanya pagi ni nak update pasal topik nih..hihi..rasanya ramai yang da tau kot yang ai pregnant..Alhamdullillah..ai bersyukur sangat-sangat atas kurniaan Tuhan..memang ai tak sangka ai pregnant..ai buat test ni selepas hari raya haritu..15 Ogos 2013..sebab my period lewat 3 hari..gigih kan nak buat test..haha..padahal baru berape hari je pun lewat..tp sebab period ai selalu on time..so macam pelik la di situ kan..tapi sebenarnya ai tak mengharap sangat pun (yela tu)..sebab sebelum ni pernah buat test dan jawapannya negatif..so mmg takla mengharap sangat walaupun kalau boleh mmg la nak kan..

Sebab excited punye pasal, ai buat test tu masa kat ofis..lunch hour lari kejap g guardian beli test tu...sampai ofis je terus masuk toilet..masa nak tunggu result tu ai siap pejam mata tak nak tgk sb takut frust kan...hahaha..poyo je kan..dan masa bukak mata tu ai memang terkejut sangat sebab nampak dua line..ye dua line yang sangat terang ok..terus automatik air mata ai jatuh sb rasa terharu sangat..rasa gembira..rasa bersyukur sangat dengan kurniaan Tuhan..dengan hadiah dari Nya..Ya Allah..tak tau nak gambarkan perasaan ai masa tu macam mane..(masa taip ni pun air mata ai jatuh bila ingat balik saat tu)..

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah

Terus time tu jugak call my sayang..die pun macam tak percaya sangat..macam macam soalan la die tanya..penat ai nak jawab..antaranya "betul tak sayang..betul ke ni..sayang da check elok2 ke..boleh percaya ke dengan test tu.." aihhh saje nak mendown kan ai tau..hihi..ai pun mcm betul ke tak ni eh..terus berbelah bagi..huhu..ok kat bawah ni ai tunjuk gambar masa first ai check..


see? nampak jelas kan..tapi sebab ai pun macam takut terlebih excited
so ai decide nak buat test kali kedua...
 

ni test kali kedua..
dekat situ tulis kalau nak keputusan lebih jelas, kene guna air kencing
pertama selepas bangun tido kan..waktu subuh macam tu la..
tak tido malam ai tau..okeh tipu la kan..tp ai mmg tak lena sangat la..
kejap-kejap terbangun tengok jam..hahaha..excited lebih..
bila da pagi tu ai rasa nak wiwi, terus g toilet dan hasilnya adalah Positif... :))
Alhamdulillah...

So bermulalah perjalanan ai bergelar bakal ibu..Alhamdulillah 3 months pertama ai memang takde alahan langsung..kecuali tekak ai yang pahit amat..macam xnak telan pun air liur tu..huhu..nak makan pun rasa macam tak best sb semua bende ai rasa tak sedap..masa tu rasa macam nak menangis je..mengada ngada sungguh..lepas tu nak baring je..semua tak nak buat..my sayang la yang masak semua..ai cume boleh kemas rumah sikit-sikit je..huhu..lebihnya manje asyik nak baring je..naik kereta lama-lama pun rasa pening..kalau boleh nak balik rumah cepat nak baring...

Bila nak masuk trimester kedua 4-6 bulan..ai da okeh..da kuat..tapi tiap kali ai gosok gigi mesti ai muntah..owhh seksa sampai ai rasa malas nak mandi..malas nak gosok gigi..hahahahaha.....aiyooo nanti anak pemalas mandi..kata my sayang..hehe..so nak tak nak memang kene la buat kan..kang orang pengsan pulak dekat ngn ai..tekak da tak pahit sangat da..kadang-kadang je..selera makan pulak bertambah..sampai ai nyaris nak kene minum air gula awal la..sebab dalam masa dua minggu naik 2kg..mane la nurse tak tegur kan..baru dua minggu..sepatutnya boleh naik 0.5 je seminggu kalau pregnant dalam 4bulan..tp ai ckp dengan nurse tu ai da masuk 5 bulan..sb masa check up tu mmg cukup cukup 5 bulan..hahaha..so kalau 5 bulan boleh naik 1kg seminggu..pandai kan ai menjawab..haha..tp nurse tu ckp ai naik badan masa dalam 4 bulan lagi..hoho..so die ckp next appointment kalau naik lagi die suruh minum air gula..

Nasib baik masa ai check lepas tu naik sikit je..dari 43.7 ke 44.4..huhu..nasib baik kan..phewwww...so takde la nurse suruh minum air gula lagi..cume masalah ai dari start 3 bulan sampai sekarang ni 6 bulan lebih sikit ai adalah pesakit anemia..maknenya ai kurang darah..first check je normal 11.3..lepas lepas tu memang jadi 9 lebih sikit je..dua minggu lepas pun masih lagi kurang darah tapi da naik sikit jadi 10.2..hoho..sikit lagi..kalau 11 maknenya da ok..ai tak larat nak ke klinik tiap 2 minggu sekali sebab masalah darah kurang..kalau darah ok..pergi sebulan sekali je..ni tiap dua minggu kene amek darah...sakit wei...ai da la penakut..tp sekarang mcm da ok sikit walaupun tiap kali nak cucuk jarum tu jantung ai mesti berdenyut laju..takut sangat rupanya..tp nasib baik masalah lain takde..syukur Alhamdulillah.. :)

Ni da 6 bulan lebih nih..ai da takde muntah bile gosok gigi da..sebab ai tukar ubat gigi baru..huhu..kalau ai tau gune ubat gigi sekarang ni tak muntah..da lama la ai tukar..hoho..sebab yang ai pakai tu ai bace banyak bahan kimia atau lebih tepat lagi bahan kimia keseluruhan..so baby tak suke la kan..bahan kimia tu..bahaya...yang ni ai gune yang semulajadi+ubat-ubatan..tu yang ok kot tu..nanti ada masa ai share artikel tu okeh..korang check la nanti ubat gigi korang..

Okla rasanya takde bende da kot nak update..ni nak update entry ni pun ambil masa sampai berbulan-bulan..sebab memang malas nak menaip plus keje berlambak..sampai rasa malas da nak keje..huhu..hormon la tu kan..nanti kalau ai rajin lagi ai update lagi eh..tp jangan bosan pulak sb lepas ni banyak pasal baby la..hihihi..nak buat mcm mane..momy to be yang excited terlebih..

okla..Doakan ai dan baby dalam kandungan ni selamat, sihat dan sempurna ye..Terima kasih korang..


tata :))